Terug naar de vorige pagina

Hoe maken we een spaarpotje voor onze zoon?

Sandra en Niels zijn de gelukkige ouders van Tim. Het kleine ventje is net geboren als ze gaan verhuizen. Het appartement in de stad is wat klein geworden en in de Hoeksche Waard hebben ze een mooie eengezinswoning met tuin gevonden. Ze waren heel blij met de stap, maar soms benauwde het wel een beetje. Sandra en Niels waren allebei een dag minder gaan werken en hielden niet goed bij waar hun geld aan op ging.

Sandra vertelt: “We zijn heel blij dat we deze stap hebben gezet, maar soms benauwde het me wel een beetje. Niels en ik zijn allebei een dag minder gaan werken en hielden niet goed bij waar ons geld aan op ging. Dat hoefde ook nooit voor Tim geboren werd en voor we gingen verhuizen. Toen de situatie veranderde, kwamen we elke maand net te kort en dat is duur, want rood staan kost gewoon geld.”

“Als wij zo door zouden gaan, zou Tim, en zijn eventuele broertjes of zusjes die nog zouden kunnen komen, helemaal geen spaarpotje hebben voor later. Dat wilde ik niet.”

Op een verjaardag sprak Sandra haar vriendin Diane, die vertelde dat ze elke maand spaart voor de studie van haar twee kinderen: “Dat triggerde me. Als wij zo door zouden gaan, zou Tim, en zijn eventuele broertjes of zusjes die nog zouden kunnen komen, helemaal geen spaarpotje hebben voor later. Dat wilde ik niet. Diane heeft er echt een sport van gemaakt om op een slimme manier geld te besparen. Veel tips had ze van Startpunt Geldzaken gehaald. Daar ben ik dus zelf ook gaan kijken, want ik wilde graag van dat onrustige gevoel af.”

Op het Startpunt Geldzaken kun je op basis van een onderwerp zelf een geldplan opstellen. Sandra koos voor het onderwerp ‘Geldplan studie (klein)kinderen’: “Het geeft me heel veel rust dat we nu een geldplan hebben om te zorgen dat onze Tim later genoeg geld heeft om te gaan studeren. Ik zou het heel fijn vinden als onze kinderen niet, of maar weinig hoeven te lenen straks. En ik doe meer : ik heb voor allerlei doelen potjes aangemaakt, om te sparen voor vakanties, grotere uitgaven, enzovoort. We hebben nu een goed overzicht op onze uitgaven en staan nooit meer rood. Voor hetzelfde geld hebben we nu dus rust en wat meer financiële zekerheid!”