Terug naar de vorige pagina

Voor hetzelfde geld kun je wel een etentje geven voor je 25 jarige huwelijksdag

Toen ze 25 jaar geleden trouwden hadden Johan en Yvonne allebei een baan. Ze hadden hun eerste huis gekocht en vijf jaar later vormden ze een druk gezin met drie prachtige kinderen. Afgelopen mei was hun huwelijksdag. Dat hadden ze graag willen vieren met hun kinderen met aanhang, familie en vrienden, maar dat was geen optie. Yvonne werkt al jaren niet meer vanwege een chronische ziekte en Johan is ruim een jaar geleden bij een reorganisatie zonder baan komen te zitten. Dat ze de touwtjes aan elkaar moeten knopen, mag duidelijk zijn en een feest zat er dan ook niet in.

Dat Johan zonder werk kwam te zitten was een grote schok. Hun inkomen ging opeens behoorlijk achteruit en ondanks het feit dat ze goed budgetteren, komen ze eigenlijk iedere maand wel iets te kort. Johan doet zijn administratie zelf, dat heeft hij altijd gedaan, en hij let dus echt goed op hun uitgaven. Nu het einde van hun spaargeld in zicht is, nemen de zorgen en de stress over de toekomst toe. Johan is nog maar 53, dus zijn pensioen is nog lang niet in zicht.

Van een bevriende buurvrouw horen ze dat ze hulp kunnen aanvragen om beter inzicht in hun financiën te krijgen en dat zo iemand hen tips en trucs kan geven om meer uit hun geld te halen. Misschien zijn er wel vergoedingen of toeslagen die ze niet benutten? Johan vindt het lastig om met iemand over hun financiële situatie te praten, maar besluit uiteindelijk toch hulp te vragen. Hij wil eigenlijk wel graag weten of hij van regelingen gebruik kan maken waarvan hij nog niet op de hoogte is.

Een eerste afspraak met een vrijwilliger van Humanitas is vervolgens snel gemaakt. Ze hebben samen een goed gesprek met een dame van de gemeentelijke schuldhulpverlening die allerlei zaken op een rij zet en hen wijst op een aantal vergoedingen waar Johan en Yvonne aanspraak op kunnen maken. De helderheid in hun situatie en het gevoel dat er wat meer ruimte komt, lucht hen erg op. Johan gaat hierdoor ook weer met frisse moed solliciteren en in de aantrekkende markt, komt het met die baan ook vast goed. Voor hetzelfde geld vieren ze volgend jaar hun 26ste huwelijksdag wél met een gezellig etentje!